Shakespeare in the Netherlands, Shakespeare in Groningen

Inspired in part by the prominence of Shakespeare during the Olympics there has been a good deal of coverage of the Bard in the Netherlands during the summer. De Groene Amsterdammer had a 15 page Shakespeare supplement (in Dutch and available freely online, but you need to sign in). Our own Hans Jansen was on NOS: ‘De openingsact voor de Olympische Spelen in Londen is gericht op het werk van Shakespeare. Kenners Ton Hoenselaars en Hans Jansen leggen uit waarom Shakespeare zo centraal staat in het Britse culturele geheugen.’

Here in Groningen there is plenty of Shakespeare in Dutch: The Comedy of Errors is just coming to the end of a run at Diever (last performance on the 8th of September), on the 22nd of September King Lear will be performed at the Oosterpoort, and on January 18th there will be a Shakespeare weekend at the Stadsschouwburg:

Van vrijdag 18 januari tot en met maandag 21 januari presenteert Stadsschouwburg Groningen meerdere voorstellingen van Shakespeare (Macbeth, Romeo & Julia en Midzomernachtdroom) in vier dagen tijd zijn er allerlei extra’s rond deze voorstelling. De twee meest gerenommeerde acteurs van ons land, Pierre Bokma en Gijs Scholten van Aschat, brengen op zondag 20 januari een bijzondere Shakespeare-avond: ‘Shakespeare by heart’.

Deze avond geeft een uniek kijkje in de keuken van ’s lands beste acteurs, Pierre Bokma en Gijs Scholten van Aschat, die u Shakespeare leren kennen zoals u hem nog niet kende. Een tafel, twee stoelen, een paar lampen, meer hebben de heren niet nodig om u mee te nemen in het unieke universum van Shakespeare. En soms worden ze geassisteerd door een bezoeker…

Students are warmly recommended to try and see some of these productions, especially if they have not seen any Shakespeare on stage before. It’s a great advantage to have seen plays such as King Lear even if they are not performed in the original language.